Napsugár csoport

Napsugár csoport

 

Jesztrebi Attiláné (Zsuzsa néni) - óvónő

Szarkáné Szalma Ildikó (Ildikó néni) - óvónő

Piber Izabella (Iza néni) - dajka

 

 

" Nemcsak a szó száll el, hanem a szóba kötött tananyag is hamar lesz a feledésé. Ami megmarad: az élmény! Az örömteli élmény tájékoztat igazán a világ és az ember dolgaiban." /Vekerdy T./

 

A 2018/19- es nevelési év szeptemberében 17 kisgyermek kezdte meg az óvodát, 7 gyermeket indítottunk útnak az iskolába. Az ősz folyamán 5  kisgyereket várunk csoportunkba, akik reményeink szerint nagy örömmel kezdik majd meg óvodás életüket.

Csoportunk összetétele így év végére a következőképpen alakul:7 nagycsoportos korú, 6 középsős, 5 kiscsoportos és 5 minicsoportos korú gyermek. A nemek aránya: 13 fiú és 10 lány.

Nyáron sok energiát fordítottunk arra, hogy évkezdésre a gyerekek igényeinek megfelelően tudjuk berendezni csoportunkat. Szeptemberben egy csodásan kialakított mesesarok, kényelmes babakonyha, nagyobb szőnyeggel fedett rész, és egy fényes rajzolós/barkácsolós "kuckó" várta az érkezőket. Igazán jó érzés volt látni, ahogyan birtokba vették, belakták új helyüket a kicsik.

Fontos számunkra, hogy érzelmileg mindenki biztonságban érezze magát, szeretetet, törődést kapjon és derűs, nyugodt, kiegyensúlyozott, bizalommal teli légkörben töltse napjait csoportunkban, óvodánkban. A csoport napirendjét, szokásait, hagyományait már az első naptól közvetítjük a gyermekek felé, de az ebbe való bekapcsolódást és ezek betartását életkortól, egyéni fejlettségi szinttől függően fokozatosan várjuk el a gyerekektől.

Az óvodai élet minden napján izgalmas tevékenységeket biztosítunk a gyermekek számára, melybe szabad döntés alapján mindenki be- és kikapcsolódhat. Azonban ügyelünk, hogy a szabad játék lehetősége minden nap központi tevékenység maradjon és a felkínált lehetőségek is ehhez kapcsolódjanak. Ebből kifolyólag a tervezett tevékenységek is módosulhatnak, hiszen a gyermekek spontán tevékenységeire építjük a fejlődést segítő tartalmakat.

" Csináljon bármit, ami nyitogatja szemét és testét, ezért szaporítja tapasztalatait. Ő azt hiszi játszik, de mi már tudjuk, mire megy a játék. Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű és tevékeny ember váljon belőle." ( Varga Domonkos )

Fontos feladatunknak tartjuk az egészséges életmódra nevelést, mely fontos szerepet kap a szokásalakításban, valamint a napi rutinunkká is váltjuk: sokat tartózkodunk a szabadban, minden nap eszünk gyümölcsöt és zöldséget, megfelelő módon tisztálkodunk, megtanítjuk a gyerekeket a megfelelő öltözködésre, a mindennapi mozgás fontosságára. A pihenő időt alvással, nyugodt pihenéssel töltjük.

Nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti nevelésre. A gyermekeket közvetlen természeti és társadalmi környezetük minél alaposabb megismerésére, szeretetére, óvására és védelmére neveljük. Nagy segítséget nyújtanak ebben a kirándulások, séták, melyeket gyakran beiktatunk a mindennapokba.

Nagyon fontos a mindennapi mese. Délelőtt meghitt légkörben, furulyaszó mellett mesélünk a gyerekeknek, elalvás előtt pedig szintén adottak a lehetőségek a nyugodt mesehallgatásra. A mese által fejlődik személyiségük, kommunikációs készségük, szókincsük, érzelmi intelligenciájuk. A játék és mese a legkomplexebb módon fejti ki hatását a gyermeki személyiségre.

"A gyereket csak szeretni kell és hagyni  játszani." 

Rendszeresen megünnepeljük a születésnapokat. Ekkor kis kézzel készített ajándékot kapnak a gyerekek, és jókívánságokkal, énekkel köszöntjük őket.

Reméljük minden kisgyerek jól fogja érezni magát a Napsugár csoportban. Jókedvvel, vidáman érkezik reggel az óvodába és élményekkel gazdagon tér haza otthonába.

 

 

 

Share

Egy nap az óvodában

khantry design

Belépés

Népszerű

Névnap

Ma 2018. december 14., péntek, Szilárda napja van. Holnap Valér napja lesz.