Jeles napok

 

Mit is jelentenek az ünnepek, a jeles napok életünkben? Talán az alábbi idézetekkel tudjuk érzékeltetni a legjobban. Azon igyekszünk, hogy a gyerekek számára is ugyanilyen jelentőségűek legyen az ünnepek.Márai Sándor: AZ ÜNNEPEKRŐL

"Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata.Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vadörömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.
S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle,láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre."

 

“Az élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadók nélkül.” (Démokritosz)

 

 

Szüreti mulatság

 

Óvodánkban évek óta a faluban megrendezésre kerülő Szüreti felvonulás előtti pénteken tartjuk az óvodások szüreti mulatságát. 
A
délelőtt folyamán megismerkedhetnek a gyerekek a szőlővel, szőlődarálóval, szőlőpréssel, sőt együtt közösen daráljuk le a szőlőt, és préselünk belőle mustot. Természetesen nem maradhatnak el a mustkóstolás után a szüreti dalok, mondókák és versek sem. Ezután következik a szüreti felvonulás, amikor csoportonként lovaskocsival vonulunk végig a falu utcáin harmonika- és nótaszó kíséretében.

 

Állatok Világnapja - Október 4.

 

Az Állatok világnapját minden évben október 4-én, Ferenc napján ünnepeljük. Ez a nap tisztelgés Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körül vesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

Óvodánkban ezen a napon (héten) minden az állatokról szól, legyen az erdei, vadon élő, házi vagy vízi állat.


 

Mikulás - December 6.


Ez az ünnep meglepetés - a Mikulás soha nem jelenik meg intézményünkben, képzelődünk, mesélünk róla, nagyon várjuk. Cipőkbe rakja a csomagot és az ablak alatt halad el, integetünk, énekelünk, verselünk neki.
Az óvónők a Télapóhoz kapcsolódó mese előadásával ajándékozzák meg a gyerekeket ezen a napon

 

Advent időszak - Karácsony várás

 

 

 

Karácsonyt megelőző négy hétben az óvoda apránként átváltozik, a meghittség és a családiasság lesz jelen. A közös folyosón lévő fenyőfát hétről hétre varázsoljuk át a gyerekek munkáival Karácsonyfává.Advent vasárnapjait követő hétfőkön a három csoport "összegyűlik" a folyosón, és miután meggyújtottuk a gyertyát/gyertyákat az adventi koszorún, karácsonyi, adventi dalokat énekelünk verselünk. Ezzel próbálunk bensőséges, meghitt környezetet teremteni "kisgyerekeink" számára.

 

 


Karácsony

 

 

A karácsony a családé. A készülődés egész decemberben folyamatos: fenyő-, mézeskalács-, aranydió- és gyertyaillatú.


 

 

Farsang

Változó módon, a programba illő mókás, bolondozós tevékenység. Az óvoda együtt ünnepel, felnőttek és gyerekek egyaránt.
 

 

 

 

 

Hazafias ünnep: Március 15.

 

Mese a magyar huszárokról, csatáról, vonulósdis, katonásdis játékok; zászló és kokárda készítése nótázás közben.

 

 

Víz Világnapja - Március 22.

Minden évben március 22-én ünnepelik a világon a Víz Világnapját. Ez a nap az óvodában arról szól, hogy a gyerekek megismerkedjenek a víz fontosságával, és megtanulják, hogyan óvják, védjék azt és milyen módon tudnak takarékoskodni vele.

 

 

A harmat
(magyar népköltés)

Gyepen mentem, gyepen jöttem,
aranygyűrűm elvesztettem.
Hold megláta, Napnak adta,
csillag az ujjába dugta.

 

 

Húsvét

 

Falusi népszokások felelevenítése, beszélgetés róla. A hangulati előkészítésen van a hangsúly. Nagytakarítás, sütés, főzés, ajándékkészítés, tojásfestés, locsolóversek mondogatása a fiúkkal, tojáskereső túra szervezése kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


 

A Föld Napja - Április 22.

 

 

 

A Föld Napja környezetvédelmi ünnep. Célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Földünket védeni kell, mert sok károsító hatás érte és éri ma is. Óvodánkban a Föld Napja hetében minden szóba kerül, ami a Földdel kapcsolatos - növények, állatok, víz, a Föld népei, kontinensek stb.

 

 

Májusfa állítás - Május 1.

Ez a nap a tavasz, a termékenység, a zöld ág, a fák és a madarak ünnepe is. Május elseje reggelén zöld lombokkal, bodzaágakkal díszítik fel a házak kapuját, bejáratát, ezzel jelzi a fiatal fiú udvarlási szándékát választottja felé. Ezeket a fákat szalagokkal díszítik és egy üveg bort is akasztanak rá. Falunkban még ma is él ez a hagyomány, éppen ezért mi óvodánk udvarán állítunk májusfát, amit előtte a gyerekekkel együtt díszítünk fel. A faállítást énekszóval, tánccal kísérjük. A fa kitáncolására Gyereknapkor kerül sor.

 

Anyák napja

 

 

Elsősorban a ssalád ünnepe. Verseket és dalokat tanulunk, közös anyák napi készülődésre hívjuk az anyukákat május első vasárnapja előtti munkanapon. Meghitt, nyugodt, családias légkörben készül az ajándék, közben verselünk, énekelünk, beszélgetünk. Bíztatjuk őket, hogy otthon mondják el édesanyjuknak, nagymamájuknak anyák napja reggelén a tanult verseket, dalokat. 

 

Madarak és Fák Napja - Május 10.

 

"...évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében."
Hermann Ottó

A Madarak és Fák Napját Hermann Otto kezdeményezte. 

Ezen a héten minden a madarak körül "forog", igyekszünk minél több oldalról megtapasztaltatni, és madarakkal kapcsolatos ismereteket elsajátíttatni a gyerekekkel.

Közös virágültetésre hívjuk ezen a napon a szülőket!

 

 

Gyermeknap

 

A szülőkkel együtt tervezzük, szervezzük. Közös játék, szórakozás, ahol csokorba kötve dalos játékokat játszunk, verseket, mondókákat mondogatunk,

mesét játszunk repertoárunkból, mozgásos versenyjátékokat szervezünk, közben csemegézünk.


 

 

 

Búcsú az óvodától

 

 

Az iskolába menőktől úgy búcsúzunk el, hogy az iskolai évnyitó napján az általános iskola 8. osztályos tanulói eljönnek az óvodába és kézenfogva vezetik át a gyerekeket az iskolába. Az óvodatársak apró ajándékkal búcsúznak el az iskolába készülőktől. Az óvó nénik is elkísérik az iskolába a "kisgyerekeiket".

 

Share

Egy nap az óvodában

khantry design

Belépés

Népszerű

Névnap

Ma 2017. augusztus 16., szerda, Ábrahám napja van. Holnap Jácint napja lesz.