Jeles napok

 

 

Mit is jelentenek az ünnepek, a jeles napok életünkben? Talán az alábbi idézetekkel tudjuk érzékeltetni a legjobban. Azon igyekszünk, hogy a gyerekek számára is ugyanilyen jelentőségűek legyen az ünnepek.

 Márai Sándor: AZ ÜNNEPEKRŐL

"Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata.Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vadörömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.
S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle,láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre."

 

“Az élet ünnepnapok nélkül: hosszú út vendégfogadók nélkül.” (Démokritosz)

 

 

Óvodánkban már régóta hagyomány, hogy a népi szokásokat, jeles napokat rendszeresen megünnepeljük, és felelevenítjük a hozzájuk kapcsolódó szokásokat. A hagyományos ünnepek kiegészülnek a környezet- és természetvédelemnek egy-egy jeles napjával.

Az ünnepekre való felkészülés, a ráhangolódás, a megelőző gyűjtőmunka sokszor mélyebb nyomot hagy, mint maga a jeles nap.

 

·                                 Szüreti mulatság

Igyekezünk a gyermekekkel együtt a helyi néphagyományok ápolásával „igazi” szüreti mulatság hangulatát megidézni. Óvodánkban évek óta a faluban megrendezésre kerülő Szüreti felvonulás előtti héten tartjuk az óvodások szüreti mulatságát. A hét témái: szőlő – darálás – préselés – mustkóstolás – lovas kocsikázás – éneklés – mondókázás.

 

·                    Állatok világnapja – október 4.

Az Állatok világnapját minden évben október 4-én, Ferenc napján ünnepeljük. Óvodánkban ezen a napon (héten) minden az állatokról szól, legyen az erdei, vadon élő, házi vagy vízi állat.

·                    Ludazás – november 11.

Közös Márton napi lámpás készítésére hívjuk a szülőket, nagyszülőket, testvéreket. Családias, vidám hangulatban készülnek a változó témájú lámpások. Sötétedés után meggyújtjuk a mécseseket és a lápmások fényénél sétálunk a faluban. Erősíti az óvoda-család kapcsolatát.

·                    Mikulás
Ez az ünnep meglepetés: az óvónők erre a napra meglepéssel készülnek a gyerekeknek. A Mikulás a csoportszobában nem jelenik meg. Fantáziálunk, képzelődünk, mesélünk róla, nagyon várjuk Az udvarról, az ablak előtt integet a gyermekeknek. Közben a gyermekek énekelnek, verselnek neki. Cipőkbe rakja észrevétlenül ajándékát.
·                    Adventi készülődés – közös gyertyagyújtás
Karácsonyt megelőző négy hétben az óvoda apránként átváltozik, a meghittség és a családiasság lesz jelen. A közös folyosón lévő fenyőfát hétről hétre varázsoljuk át a gyerekek munkáival Karácsonyfává. Advent vasárnapjait követő hétfői napokon egy-egy csoportban gyűlünk össze,  és miután meggyújtottuk a gyertyát/gyertyákat az adventi koszorún, karácsonyi, adventi dalokat énekelünk verselünk. Ezzel próbálunk bensőséges, meghitt környezetet teremteni "kisgyerekeink" számára.
·                    Karácsony
A karácsony a családé!  A készülődés egész decemberben folyamatos: fenyő-, mézeskalács-, aranydió-, és gyertyaillatú.

·                    Farsang

Változó módon, a programba illő mókás, bolondozós tevékenység. Az óvoda együtt ünnepel felnőttek, gyerekek egyaránt.

·                    Nemzeti ünnep: Március 15.

Mese a magyar huszárról, csatáról , katonásdit játszunk, zászló, kokárda készítés, nótázás. Az ünneplés csoportonként, programba illesztett módon történik.

·                    Víz világnapja – március 22.

Ez a nap az óvodában arról szól, hogy a gyerekek megismerkedjenek a víz fontosságával, és megtanulják, hogyan óvják, védjék azt, és milyen módon tudnak takarékoskodni vele.

·                    Húsvét 

Falusi népszokás felelevenítése, beszélgetés róla, a hangulati előkészítésen van a hangsúly. Nagytakarítás, sütés, főzés, ajándékkészítés, tojásfestés, locsolóvers mondogatása a fiúkkal.    „Tojáskereső túra” az óvoda udvarán. Locsolkodás.

·                    Föld napja – április 22.

Óvodánkban a Föld Napja hetében minden szóba kerül, ami a Földdel kapcsolatos - növények, állatok, víz, a Föld népei, kontinensek stb. Gyakran tervezzük erre az időszakra a nagycsoportosok kirándulásait.

·                    Májusfa állítása

A természet megújhodásának szimbólumát jelenti az óvodások számára. Kivágott fenyőfa felső lombkoronáját szalagokkal díszítjük, földbe állíjuk fel a feldíszített fát. Tavaszi dalokat énekelünk, dalos játékokat játszunk. Az óvodás gyermeknapon –Pünkösdkor - „döntjük” ki.

·                    Anyák napja

Közös készülődésre hívjuk az édesanyákat, ahol együtt készítjük el az ajándékot, mondogatjuk a verseket, énekeljük a megtanult dalokat.

·                    Madarak és fák napja – május 10.

Ezen a héten minden a madarak körül "forog", igyekszünk minél több oldalról megtapasztaltatni, és a madarakkal kapcsolatos ismereteket elsajátíttatni a gyerekekkel.  Néhány éve közös virágültetésre, udvarszépítésre hívjuk a szülőket ezen a napon!

·                    Gyermeknap

A szülőkkel együtt tervezzük, szervezzük. Közös játék, szórakozás, együtt, ahol csokorba kötve dalos játékokat játszunk, verseket, mondókákat mondogatunk, mesét játszunk repertoárunkból, mozgásos versenyjátékokat szervezünk, közben csemegézünk.  Jelképesen ez jelenti egyben a nevelési évzáró rendezvényünket. Az iskolába menő gyermekeket külön köszöntjük, ők búcsúzó verseket mondanak el és dalokat énekelnek. Ajándékot is kapnak.

·                    Búcsú az óvodától

             Ünnepélyes évzárót a következő formában tartunk: az iskolai tanévnyitókor az óvodában gyülekeznek a leendő első osztályosok. Búcsúzó                énekkel, verssel köszönnek el az óvodától, az óvodástársak apró ajándékkal kedveskednek az iskolába készülőknek. Az általános iskola 8.                osztályosai és a leendő első osztályos tanító ekkor itt vannak az óvodában, és kézen fogva vezetik el a gyermekeket az iskolába. Az óvó                      nénik, a gyermekek itt lévő szülei elkísérik az iskolába az iskolai tanévnyitóra „gyermekeiket”.

 

 

 

Share

Egy nap az óvodában

khantry design

Belépés

Népszerű

Névnap

Ma 2018. október 22., hétfő, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.