Katica csoport

 

 

Kónyáné Janzsó Nikolett ( Niki néni ) – óvodapedagógus

Rotterné Kőszegi Julianna ( Julcsi néni )- óvodapedagógus

Ujváriné Stamber Andrea (Andi néni) – dajka

“Csináljon bármit, ami nyitogatja szemét és eszét, szaporítja tapasztalatait. Ő azt hiszi, csak játszik. De mi már tudjuk, mire megy a játék. Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű és tevékeny ember váljék belőle. Varga Domokos

A Katicák egy vidám, összetartó közösség, akik minden tevékenységben, játékban szívesen vesznek részt. Számukra biztonságos, nyugodt légkört hozunk létre, melyben kicsi és nagy is boldog, kiegyensúlyozott óvodás lehet. Megújult hívogató és esztétikus csoportszobánk rengeteg varázspillanatot tartogat a  26 kisgyermek számára, akik közül 16 fiú és 10 lány.

Mi úgy figyelünk, vigyázunk egymásra, mint egy nagy család.  Szeretünk énekelni, táncolni, meséket hallgatni, mondani, eljátszani, a mesedobozzal mesélni, különböző kreatív tevékenységeket kipróbálni, sétálni, kirándulni. Közben pedig megfigyelhetjük a természetet, állatokat, növényeket, közvetlen környezetünket. Kis hétpettyeseink így sok-sok izgalmas tapasztalatot szerezhetnek a minket körülvevő világról, a társakról, a közösségről és annak szabályairól. Az élményeken keresztül pedig kis katicabogaraink maradandó ismeretekre tesznek szert,  miközben megismerik önmagukat, fejlődik az önbizalmuk és így válnak nyitottá a természet szépségeire, a természet megóvására.

Komplexen, örömteli játék közben tanulunk, melynek alapja a nyitottság, a természet felé fordulás, a hagyományok, jeles napok megélése és megbecsülése, a szabad játék tisztelete, a kölcsönös elfogadás, és az élményközpontú tapasztalatszerzés.

Minden gyermek egyedi, így Katicáink is sokszínűek, ennek elfogadásával, erősségeikre építve, önmagukhoz képest tervezzük képességeik fejlesztését.

Bátorító neveléssel biztatjuk a gyerekeinket arra, hogy fejezzék ki gondolataikat, fogalmazzák meg tapasztalataikat, érzéseiket, olyan légkört, elfogadó, nyitott környezetet teremtünk, melyben biztonságban érzik magukat, így örömeikről és bánatukról is bátran beszélhetnek.

Törekszünk arra, hogy megvalósuljon a család és óvoda együttes nevelése, mely által a gyerekek biztonságban, a szülők pedig biztos helyen tudhatják gyermekeiket.  A családokkal közös délutánok,  programok, kirándulások és néhány meghitt ünnepi pillanat segítségével pedig tovább fejlődik közösségünk.

Hisszük, hogy így, a nagycsoport végére egy kiegyensúlyozott, környezetében jól eligazodó, az iskolai életre készen álló gyermek indul majd az iskolába.

„A tanítás csak információt tölt a fejekbe, de a nevelés: növel. Nem mennyiséget ad, hanem minőséget. Segít egy rózsának igazi rózsává válni. És egy gyereknek megtalálni és kibontani önmagát.” Müller Péter