Rólunk

Mottónk:

„Itt minden érted van, érezd jól magad!”

– ennek szellemében kívánjuk tudatos pedagógiai munkánkat végezni, hogy a gyermekek valóban, igazán jól érezzék magukat az óvodában töltött idő alatt, minden egyes nap élmény legyen számukra, melyre később is örömmel, szeretettel gondolnak.

A Zámolyi Mesevár Óvoda Zámoly község egyetlen óvodája, önkormányzati fenntartás alatt áll. 1954-óta működik, 1988-óta új óvodaépületben. 2017. augusztus végéig három vegyes életkorú csoport működött az intézményben (átlagosan 20-25 fős csoportlétszámmal) és egy hatalmas tornaszoba adott lehetőséget arra, hogy biztosítsuk a gyerekek számára a mindennapos mozgást, valamint az irányított testi nevelést és a közös ünnepségek megszervezését.

2017. szeptember 1-je óta 104 férőhelyes, négy gyermekcsoportos intézményként működünk. Sajnos a torna szobáról le kellett mondanunk, hogy a negyedik csoportnak helyet adjunk. A tornaterem nagyon hiányzik a mindennapjainkból, hiszen a csoportszobák napi szintű átrendezésével tudjuk megvalósítani az irányított mozgást, nincs lehetőségünk mikrócsoportos mozgástevékenységek szervezésére, valamint sajnos jelenleg a 4 csoport nem tud egy helyen összegyűlni egy-egy ünnepség alkalmával. Jelenleg kettő csoport közös mosdót használ (amely azt jelenti, hogy 45-52 gyermek használ egy mosdót), és a folyosó is szűkössé vált ennyi kisgyerek számára.

Önálló, jól felszerelt főzőkonyhával rendelkezik és tálalókonyhát is üzemeltetünk, ahol az iskolai étkeztetést is biztosítjuk a közétkeztetési szabályok betartása mellett. Főzőkonyha felújítása 2018. nyarán pályázati forrásból valósult meg, amely által új Rational villanysütő került beszerelésre, új gáztűzhely, gázzsámoly és egy főzőüst segíti a mindennapi főzést. Főzőkonyhánkban nem csupán az óvodás korosztálynak, hanem az iskolásoknak és a szociális étkezőknek is biztosítjuk az étkezést.

Óvodánk épületét hatalmas óvoda udvar veszi körül, ahol sok fa, cserje, füves dombos-és sík terület, térköves udvarrész, homokozók, udvari fa és fém játékok, babaházak adnak lehetőséget a gyermekek mozgásigényének kielégítésére.

2020. februárjában sikeres Magyar Falu Programon belül bővült óvodánk udvarának játékkészlete. Átadásra került egy 80 nm alapterületű gumifelület, amelyen egy 20 nm alapterületű esőbeálló is található. Emellett egy új modern babaházat, kettő mérleghintát és kettő rugóshintát is birtokba vehettek a gyerekek.
2012. óta viseli intézményünk a Zöld Óvoda és Madárbarát Óvoda címet, 2018. óta pedig a Boldog óvoda címet.

2021. tavaszán egy korábbi megnyert energetikai pályázat által az óvoda fűtésrendszere került korszerűsítésre: a radiátorok állítható thermoszelepeket kaptak, valamint kettő új Ariston gázgazán biztosítja a mindennapi állandó hőmérsékletet az intézménynek.

1996 óta óvodánk saját pedagógiai programmal rendelkezik, óvodapedagógusaink ezen program alapján végzik nevelő – fejlesztő munkájukat. A gyermekek, szülők igényeinek megfelelően, valamint az óvodapedagógusok szakmai felkészültsége alapján, közös munkánk eredményeképpen alakítottuk ki programunkat, amelynek alapja az „Óvodai nevelés játékkal, mesével”, továbbá az Óvodai nevelés országos alapprogramja.

Választásunk alapja az volt, hogy olyan játszó óvodát szeretnénk, ahol a játék úgy áll a középpontban, hogy hozzá kötődik minden egyéb gyermeki megnyilvánulás, tevékenység. Nyitottak vagyunk a partneri elvárások iránt, de csak szakmaiságunk és a gyermekek mindenek felett álló érdekét szolgáló szempontok megtartása mellett.

Jelenlegi helyzet:

2022/2023-as nevelési évben felvett gyermekek száma 104 fő, Összesen 36 gyermeket vettünk fel, 1 gyermeket nem tudtunk felvenni helyhiány miatt, őt előjegyzésbe vettük, előreláthatólag 2023/2024-es nevelési évben tudjuk biztosítani a felvételét.

Azokat a szülőket, akik a mi intézményünket választják egy barátságos, gyermekközpontú intézmény fogadja, ahol lehetőség van az anyás beszoktatásra, a nyitott óvodai programokon való részvételre, a pedagógusok megismerésére még a beiratkozás előtt.

Hisszük és valljuk, hogy az első a gyermek, ezért a napirend és a technikai folyamatok kialakításánál elsősorban az óvodáskorú gyerekek érdekeit vesszük figyelembe.

Bízunk benne, hogy ebben a nevelési  hamarosan minden nyitott programunkat megszervezhetünk és újra félelem nélkül tölthetünk délutánokat a csoportokban a gyermekekkel, családokkal.

Bízva a vírushelyzet mielőbbi elmúlásában, minden ide látogatónak kellemes olvasást kívánok!

Olyan óvoda vagyunk, ahol érték az esztétikus környezet, a családias légkör megteremtése, ahol gyermekeink maradéktalanul jól érzik magukat. Szeretettel várjuk óvodásainkat, hogy a nevelési programunkban megfogalmazott értékeket a családdal közösen, együttműködve valósítsuk meg.

Zámoly, 2022. szeptember 12.