Jeles napok

Szüreti mulatság: A csoportokban készülünk rá versekkel, énekkel. A lányok pártát, a fiúk szalagos kalapot tesznek a fejükre. Megnézzük a szőlőskerteket, ha lehetőség van rá akkor részt veszünk egy szüreten. Az oviban szőlőt darálunk, préselünk, mustot iszunk.

 

 

Autómentes világnap szeptember 22.: Ez a nap meg próbálja felhívni az emberek figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti problémákra. Ezen a napon versenyt hirdetünk a csoportok között. Az a csoport győz, ahol a legtöbb kisgyerek érkezik biciklivel, vagy gyalog az oviba. A nagyokkal biciklizni indulunk a közeli Füzesbe, ahol rendőrök várnak bennünket egy kialakított ügyességi pályával. A pályát sikeresen teljesítő gyerekek matricát kapnak.

 

 

Állatok világnapja október 04: Az állatok világnapjául az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc napját választották. Magyarországon 1991 óta rendezik meg, azért hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra. Az oviban csoportonként ünnepeljük. Állatos énekeket, verseket tanulunk, bővítjük az állatokról az ismereteinket. Ellátogatunk egy közeli baromfiudvarba.

 

 

 

Márton nap november 11.: nevét Szent Mártonról kapta. Sok jó cselekedet fűződik a nevéhez. Az óvodában a jó cselekedeteket hangsúlyozzuk ki. Közös lámpás készülődésre hívjuk a szülőket, majd sötétedés után lámpásainkkal felvonulunk a falu utcáin.

 

Mikulás december 06: Szent Miklós napja, az ajándékozó jóság ünnepe. Ez az ünnep meglepetés a gyerekeknek. A Mikulás nem jön be a csoportszobába. Titokban a cipőbe teszi az ajándékot.

 

 

Karácsony: Jézus születésének az ünnepe. A karácsony a családé. Egész decemberben készülünk rá. Ajándékot, képeslapot, fenyőfadíszt készítünk. Hétfőnként meggyújtjuk az adventi koszorún a gyertyákat. Közös adventi készülődésre hívjuk a szülőket.

 

 

Madárkarácsony: Az ovi udvarára elhelyezett madáretetőket megtöltjük eleséggel.

 

 

Vízkereszt: A karácsonyi ünnepkör vége, leszedjük a karácsonyi dekorációt.

 

Téltemetés, Farsang Jancsi elégetése

 

 

Farsang: Farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig terjedő, változó hosszúságú mulatós, lakodalmas időszak. Télvégi, telet búcsúztató, tavaszt köszöntő ünnep. Felnőttek, gyerekek jelmezbe öltöznek. A farsangi időszak végén elkészítjük saját kisze bábunkat rongyból, szalmából, zajkeltő eszközöket készítünk, majd meggyújtásával hangosan elűzzük a telet és a rossz dolgokat.

 

 

Március 15: 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepe. Kokárdát, zászlót, csákót készítünk. Zászlót tűzünk a Milleneumi Emlékparkba.

 

A víz világnapja március 22.: Ezen a napon beszélgetést folytatunk a gyerekekkel arról, hogy miért fontos számunkra a víz, mire használjuk a vizet. Mi lenne velünk, ha nem lenne a Földön víz? Csoportonként ünnepeljük. Elsétálunk a közeli folyóhoz, tóhoz.

 

 

Húsvét: Jézus feltámadásának az ünnepe. A húsvét az élet megújulásával, a termékenységgel kapcsolatos ősi természetvallások emlékét őrzi. Az óvodában a hangulati előkészítésen van a hangsúly. Nagytakarítás a babaszobában, sütés-főzés, tojásfestés, locsolóvers mondogatása, nyuszi fészek keresése. Az udvaron tojáskereső versenyt, ügyességi játékokat szervezünk.

 

 

Föld napja április 22.: Környezetvédelmi ünnep. Célja, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Csoportonként ünnepeljük. Talajszennyezés hatásairól beszélgetünk. Rendbe tesszük az óvoda udvarát, gereblyézünk, összegyűjtjük a szemetet.

 

 

Májusfa állítása: A népszokás szerint ilyenkor a legények májusfa állításával fejezték ki udvarlási szándékukat, de a középületek, kocsmák előtt is állítottak májusfát. Az ovi udvarán mi is közösen feldíszítjük és körbetáncoljuk.

 

 

Anyák napja: Május első vasárnapja az anyák napja. Otthon illik köszönteni, a család ünnepe. Közös készülődésre hívjuk az anyukákat, nagymamáknak készítünk együtt ajándékot. Az anyukákkal együtt ölbeli, cirógatós játékokat játszunk.

 

 

Madarak és fák napja május 10.: Környezetvédelem fontossága. Odútisztítás az udvaron. Ellátogatunk egy közeli erdőbe.

 

 

Méhek napja május 20.: A méhek fontosságára hívja fel a világ figyelmét. Ha védjük a méheket, akkor óvjuk a természetet is. Ha sok mézet fogyasztunk, akkor védjük a saját egészségünket. Ezen a napon egy helyi méhész család látogat el hozzánk az oviba. Megismertet bennünket a kaptárral, a méhekkel, a méhész munkájával. A gyerekek mézet is kóstolhatnak.

 

 

Gyermeknap: Közös program a szülőkkel. Ízelítő az év közben tanult versekből, énekekből. Nagyok búcsúztatása, májusfa kidöntése.